Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Солен пай с бутертесто и плънка

Солен пай с бутертесто и плънка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Солен пай с бутертесто и плънка
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Плънката на този пухкав сладур е уникална! Разберете каква е"

Необходими Продукти

  • яйца - 7 бр. като 1/2 белтък или жълтък се отделя в купичка
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - 1 ч.л. олио
  • бутертесто - 1 лист размразено
  • бекон - 4 до 6 слайса
  • моцарела - около 50 г настъргана
  • босилек
  • черен сусам - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се счупват в купа, посоляват се със сол и черен пипер. Разбиват се с телена бъркалка. Загрява се мазнината и яйцата се изпържват като бъркани яйца. Свалят се от котлона и се оставят настрана.

Бутертестото се разрязва по дължина на две равни части. Едната част се нарязва на четири ленти около 1 см широчина, без да са разрязани в горната си част, за да може да се сплетат на четворна плитка.

Другата част от бутертестото по края се намазва с разбито яйце или само с белтък. По средата се изсипват бърканите яйцата, разпределят се, а отгоре се нареждат лентите бекон, като се припокриват леко една в друга.

Посипва се шепа наситнен босилек, ако е необходимо - сол на вкус, и се поръсват с прясно смлян черен пипер. Частта от тестото, която е нарязана на ленти, се сплита на четворна плитка и се поставя, захлупва върху основното тесто. С пръсти се оформя борд.

Намазва се с яйце и се поръсва черен сусам.

Соленият пай се пече на 200 градуса за около 20 мин.

Соленият пай с бутертесто и плънка е много вкусен.

Източник: So Delicious

Забележка: Една елементарна, но разкошна рецепта за бърза вечеря, а защо не и за един обяд. Рецептата търпи всякакви варианти и плънки, като могат да се поставят още накълцани маслини, може да се ползва прошуто или друг вид хубава шунка, но важното е в основата да има бъркани яйца, това е интересното и разнообразното тук. Те придават пухкавост и сочност на плънката. Моцарелата е задължителна.

Черен сусам - по избор, може да се поръси със суров белен сусам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Julia Dobreva
Julia Dobreva
Къде се слагат 50 гр моцарела - отгоре, или в плънката?
22.03.2021 18:31