Начин на приготвяне
Яйцата се счупват в купа, посоляват се със сол и черен пипер. Разбиват се с телена бъркалка. Загрява се мазнината и яйцата се изпържват като бъркани яйца. Свалят се от котлона и се оставят настрана.
Бутертестото се разрязва по дължина на две равни части. Едната част се нарязва на четири ленти около 1 см широчина, без да са разрязани в горната си част, за да може да се сплетат на четворна плитка.
Другата част от бутертестото по края се намазва с разбито яйце или само с белтък. По средата се изсипват бърканите яйцата, разпределят се, а отгоре се нареждат лентите бекон, като се припокриват леко една в друга.
Посипва се шепа наситнен босилек, ако е необходимо - сол на вкус, и се поръсват с прясно смлян черен пипер. Частта от тестото, която е нарязана на ленти, се сплита на четворна плитка и се поставя, захлупва върху основното тесто. С пръсти се оформя борд.
Намазва се с яйце и се поръсва черен сусам.
Соленият пай се пече на 200 градуса за около 20 мин.
Соленият пай с бутертесто и плънка е много вкусен.
Източник: So Delicious
Забележка: Една елементарна, но разкошна рецепта за бърза вечеря, а защо не и за един обяд. Рецептата търпи всякакви варианти и плънки, като могат да се поставят още накълцани маслини, може да се ползва прошуто или друг вид хубава шунка, но важното е в основата да има бъркани яйца, това е интересното и разнообразното тук. Те придават пухкавост и сочност на плънката. Моцарелата е задължителна.
Черен сусам - по избор, може да се поръси със суров белен сусам.
Коментари