Начин на приготвяне
Приготвяме сос, като накълцваме праза на много ситно и го запържваме в зехтина до омекване на среден огън. Добавяме настърганите чесън и домат и бъркаме 2 минути, след което слагаме шунката, нарязана на ситни парченца.
Наливаме сметаната и млякото и щом закъкри, слагаме всички сирена последователно - първо горгонзолата, бъркаме, докато се разтопи, след това крема сиренето Филаделфия и накрая топеното сирене.
Варим за 5 минути на слаб огън, разбърквайки периодично до цялостното разтапяне на сирената и образуване на средно гъст хомогенен сос. Подправяме със сол и бял пипер.
Приготвяме пастата според указания на опаковката начин и след като е готова, поливаме обилно със студена вода и прецеждаме.
Непосредствено преди сервиране накълцваме босилека и го слагаме в готовия сос.
По желание може да смесите пастата пене със соса, а може и да сервирате отделно, като всеки да си полива желано количество от него.
Декорирайте всяка порция със чери доматки и листа пресен босилек за още свежест и аромат.
Пенето а Ла Формаджи е много вкусно.