Начин на приготвяне
Ако искате да направите тестена закуска за челядта, ето едни лесни питки, които със сигурност ще заситят гладниците в къщи. Може да се приготви тестото от предния ден и да се прибере в хладилника за вечерта, а на другия ден питките да се изпекат.
Пресейте около 500 грама от брашното заедно с едно пакетче суха мая. Оформете кладенче и в него сипете киселото мляко, в което е шупнала една кафена лъжичка сода бикарбонат. Добавете двете яйца, разбити с малко сол. Добавете и захарта, прясното мляко и маста, размекната на стайна температура. Замесете от продуктите тесто, добавяйки още брашно, така да се използва общо 700 грама.
Поставете тестото в купа, леко намаслена с олио, а след това покрийте с прозрачно фолио и кърпа. Оставете тестото да втаса за около един час или докато уголеми своя обем от два до три пъти.
Втасалото тесто премесете и разтеглете на дълъг фитил и нарежете на 10 еднакви къса.
Върху плота, много леко намаслен с олио, с леко намаслени ръце само с 2-3 капки олио разтеглете всяко топче от тестото на правоъгълен лист с големина около 18/22 см.
Пригответе си плънка:
Разбийте в купичка едно голямо яйце и прибавете натрошеното сирене. Добавете заквасена сметана и разбъркайте.
Върху разтегления лист от тестото с лъжичка нанесете тук-там от мекото краве масло. Прегънете към средата единия край и върху тази част нанесете от плънката. Прегънете и другият край, като се загръща питката, така се получават три пласта.
Подредете питките в голямата тава от фурната, предварително намазана с една лъжица мека свинска мас. Така питките въобще няма да залепнат и ще си имат хрупкава коричка от долната страна.
Не ги чайкайте да втасват повторно.
Подредени в тавата, намажете питките с прясно мляко, а отгоре ги поръсете с малко смлян червен пипер /може и без него, но пък може и с мерудия - това е по желание/.
Загрейте фурната на 200 градуса и сложете питките да се пекат.
Изпичат се до зачервяване за 20-на минути.