Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени хлебчета»Млечни питки с плънка

Млечни питки с плънка

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Млечни питки с плънка5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Ако искате да направите закуска за домочадието, ето едни лесни питки, които със сигурност ще заситят гладниците в къщи"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 700 г
  • кисело мляко - 280 г
  • прясно мляко - 180 мл
  • яйца - 2 бр
  • свинска мяс - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 г /пакетче на д - р Йоткер/
  • сода за хляб - 1 к.л.
  • за плънката
  • сирене - 200 г
  • яйце - 1 бр
  • заквасена сметана - 100 г
  • краве масло - 70 г
  • още
  • свинска мас - 1 с.л. за тавата
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване
  • червен пипер - 1 с.л. смлян за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако искате да направите тестена закуска за челядта, ето едни лесни питки, които със сигурност ще заситят гладниците в къщи. Може да се приготви тестото от предния ден и да се прибере в хладилника за вечерта, а на другия ден питките да се изпекат.

Пресейте около 500 грама от брашното заедно с едно пакетче суха мая. Оформете кладенче и в него сипете киселото мляко, в което е шупнала една кафена лъжичка сода бикарбонат. Добавете двете яйца, разбити с малко сол. Добавете и захарта, прясното мляко и маста, размекната на стайна температура. Замесете от продуктите тесто, добавяйки още брашно, така да се използва общо 700 грама.

Поставете тестото в купа, леко намаслена с олио, а след това покрийте с прозрачно фолио и кърпа. Оставете тестото да втаса за около един час или докато уголеми своя обем от два до три пъти.

Втасалото тесто премесете и разтеглете на дълъг фитил и нарежете на 10 еднакви къса.

Върху плота, много леко намаслен с олио, с леко намаслени ръце само с 2-3 капки олио разтеглете всяко топче от тестото на правоъгълен лист с големина около 18/22 см.

Пригответе си плънка:

Разбийте в купичка едно голямо яйце и прибавете натрошеното сирене. Добавете заквасена сметана и разбъркайте.

Върху разтегления лист от тестото с лъжичка нанесете тук-там от мекото краве масло. Прегънете към средата единия край и върху тази част нанесете от плънката. Прегънете и другият край, като се загръща питката, така се получават три пласта.

Подредете питките в голямата тава от фурната, предварително намазана с една лъжица мека свинска мас. Така питките въобще няма да залепнат и ще си имат хрупкава коричка от долната страна.

Не ги чайкайте да втасват повторно.

Подредени в тавата, намажете питките с прясно мляко, а отгоре ги поръсете с малко смлян червен пипер /може и без него, но пък може и с мерудия - това е по желание/.

Загрейте фурната на 200 градуса и сложете питките да се пекат.

Изпичат се до зачервяване за 20-на минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: