Начин на приготвяне
Пастата се сварява в подсолена вода. Измива се, изстудява се и се отцежда.
Каймата, яйцето, подправките и предварително полусварения (изстуден) ориз се объркват и от получената смес се оформят неголеми кюфтенца. Овалват се в брашно.
В тенджера с мазнина се запържват леко накълцаните на ситно кромид, чесън и морков. Добавя се вода, колкото да се задуши и омекне зеленчукът.
Прибавят се пасираните домати, червеното вино, дафинов лист, чубрица и сол. Долива се вода - около литър. 10 минути след като заври, се прибавят кюфтенцата.
Гозбата трябва да ври на умерено силна температура около 30-40 минути. Проверява се дали оризът в кюфтенцата е напълно сварен. Ако е нужно, добавете вода.
Сгъстяваме соса с разбито в малко вода брашно. Доовкусяваме, ако е необходимо. Ястието се доварява поне още 10 минути.
Има два варианта за добавяне на пастата към ястието. Единият е конкилие да се добави директно в тенджерата, а другият е като гарнитура.
При сервиране поръсете с накълцан магданоз.
Кюфтенцата с доматен сос и конкилие са готови.