Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца с доматен сос и конкилие

Кюфтенца с доматен сос и конкилие

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Кюфтенца с доматен сос и конкилие
Снимка: Величка Щърбанова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Запишете си рецептата, защото всички ще искат да им кажете как сте приготвили толкова вкусни кюфтенца с доматен сос и конкилие"

Необходими Продукти

  • конкилие - 200 г
  • за кюфтенцата
  • кайма - 500 г смес
  • ориз - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер - 1 щипка
  • кимион - 1 щипка
  • чубрица - 1 щипка
  • брашно - за овалване
  • за доматения сос
  • доматена консерва - 1 буркан
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • моркови - 1 бр. (малък)
  • олио - 50 мл
  • червено вино - 100 мл
  • дафинов лист - 1 - 2 листа
  • сол - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • брашно - за сгъстяване на соса
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пастата се сварява в подсолена вода. Измива се, изстудява се и се отцежда.

Каймата, яйцето, подправките и предварително полусварения (изстуден) ориз се объркват и от получената смес се оформят неголеми кюфтенца. Овалват се в брашно.

В тенджера с мазнина се запържват леко накълцаните на ситно кромид, чесън и морков. Добавя се вода, колкото да се задуши и омекне зеленчукът.

Прибавят се пасираните домати, червеното вино, дафинов лист, чубрица и сол. Долива се вода - около литър. 10 минути след като заври, се прибавят кюфтенцата.

Гозбата трябва да ври на умерено силна температура около 30-40 минути. Проверява се дали оризът в кюфтенцата е напълно сварен. Ако е нужно, добавете вода.

Сгъстяваме соса с разбито в малко вода брашно. Доовкусяваме, ако е необходимо. Ястието се доварява поне още 10 минути.

Има два варианта за добавяне на пастата към ястието. Единият е конкилие да се добави директно в тенджерата, а другият е като гарнитура.

При сервиране поръсете с накълцан магданоз.

Кюфтенцата с доматен сос и конкилие са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: