Начин на приготвяне
Приготвяме тестото, като разбиваме яйцето и към него наливаме леко затоплено прясно мляко (1 ч.ч.) и разтопена, охладена мас (1/4 ч.ч.).
Прибавяме прясна мая, захар (1 к.л.), мед (1 ч.л.) , сол (1 ч.л.) и кисело мляко (3 с.л.). Разбъркваме добре с бъркалка и постепенно слагаме брашно, лъжица по лъжица, за да получим еластично тесто. Завиваме и оставяме да втаса.
Готовото тесто разделяме на две и оформяме на топки. Оставяме отново за 10-15 минути да се отпусне и разточваме всяка топка върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина 5 мм.
Ако има брашно, изчеткваме с четка и намазваме кората с разтопена мас, разбити яйца и поръсваме навсякъде натрошено сирене. Навиваме всяка кора отделно на стегнато руло и нарязваме с остър нож на кръгли спирали.
Слагаме милинките в тавичка, покрита с хартия за печене, като ги подреждаме на разстояние една от друга, да не се залепват при печене.
Намазваме отгоре с разтопена мас и разбити яйца и печем милинките на 180 градуса фурна до златисто.
Може като ги извадим от фурната да намажем отгоре със студена вода и да завием с кухненска кърпа, за да омекнат.