Лимецово ризото

ElenaElenaНовак31
03/10/2017
"Ужасно вкусно и много здравословно лимецово ризото, приготвено с много любов от нас за вас "
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо912
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • зеленчуков бульон - около 1 литър
  • лимец - 0.5 ч.ч. лимец (чашата ми е около 200 мл)
  • гъби шийтаке - 4 гъби
  • чесън - 4 - 5 скилидки (аз обичам повечко)
  • спанак - ползвам по половин пакет бейби спанак (може би излиза около 50 г)
  • масло - 1/2 малко пакетче (около 60 г)
  • бяло вино - 125 мл
  • пармезан - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуков бульон - гледам да готвя предимно здравословно, затова винаги си приготвям бульоните сама. Абсолютно е забранено в моята кухня да се внасят готови бульони или "вълшебни" букет подправки в пликче.

Та, за моя бульон - необходими са Ви 1 зелена чушка, 1 морков, 1 глава лук, 1 гъба, ако имате целина, сложете и нея, сол и пипер на вкус. Аз слагам и мъничко куркума (много я обичам), а и ми оправя цвета на бульончето.

Варя ги около 3 часа на бавен огън в около 1. 5 литра вода (все пак извира). Предварително накисвам лимеца - около 12 часа (по-здравословно е да се накисват предварително всички варива).

Нарязваме гъбките и ги запържваме в маслото. Като се запържат добре, добавяме и нарязания на половин филийки чесън. Бъркаме докато чесънчето стане златисто - моля гледайте да не изгаря!

Следва да добавим и изцедения лимец - хубаво объркваме, около половин минутка и сипваме бялото винце. Нека си покъкри минутка и започнете да добавяте и бульона. Аз слагам 4 от моите чаши за кафе.

След това, като почне да извира, започваме да добавяме бульон в зависимост от степента на свареност, която харесваме. Аз лично харесвам не много сварен лимец, затова общо взето ми се налага да добавя най-много още една чаша.

Преди да изври бульонът добавяме спанака и хубаво объркваме (да се спихне спанака). Точно преди да смъкнем от котлона (нека да е сочничко, не сухо) добавяме една чаена лъжица масло, объркваме и вдигаме. Изсипваме в купа и настъргваме пармезан.

Моля ако имате въпроси, не се колебайте да ми пишете.

Любимо ризото! Приятно готвене!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар