Начин на приготвяне
Зеленчуков бульон - гледам да готвя предимно здравословно, затова винаги си приготвям бульоните сама. Абсолютно е забранено в моята кухня да се внасят готови бульони или вълшебни букет подправки в пликче.
Та, за моя бульон - необходими са Ви 1 зелена чушка, 1 морков, 1 глава лук, 1 гъба, ако имате целина, сложете и нея, сол и пипер на вкус.
Аз слагам и мъничко куркума (много я обичам), а и ми оправя цвета на бульончето.
Варя ги около 3 часа на бавен огън в около 1. 5 литра вода (все пак извира). Предварително накисвам лимеца - около 12 часа (по-здравословно е да се накисват предварително всички варива).
Нарязваме гъбките и ги запържваме в маслото. Като се запържат добре, добавяме и нарязания на половин филийки чесън. Бъркаме докато чесънчето стане златисто - моля гледайте да не изгаря!
Следва да добавим и изцедения лимец - хубаво объркваме, около половин минутка и сипваме бялото винце.
Нека си покъкри минутка и започнете да добавяте и бульона. Аз слагам 4 от моите чаши за кафе.
След това, като почне да извира, започваме да добавяме бульон в зависимост от степента на свареност, която харесваме.
Аз лично харесвам не много сварен лимец, затова общо взето ми се налага да добавя най-много още една чаша.
Преди да изври бульонът добавяме спанака и хубаво объркваме (да се спихне спанака). Точно преди да смъкнем от котлона (нека да е сочничко, не сухо) добавяме една чаена лъжица масло, объркваме и вдигаме. Изсипваме в купа и настъргваме пармезан.
Моля ако имате въпроси, не се колебайте да ми пишете.
Любимо ризото! Приятно готвене!
Лимецовото ризото е готово.