Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка със сирене, месена в хлебопекарна

Питка със сирене, месена в хлебопекарна

Питка със сирене, месена в хлебопекарна
Снимка: Теодора Тонева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
320 мин.
Порции
6
"Оставете на хлебопекарната да свърши досадната работа с месенето, а вие после ще оберете овациите"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 330мл
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 ч.л.
  • захар - 2 и 1/2 с.л.
  • брашно - 600 г
  • масло - около 60 г
  • сирене - 200 г
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме продуктите в хлебопекарната според инструкциите: Първо се слагат течните продукти - прясно мляко и олио, след това се прибавят яйцето, солта и захарта.

След това се прибавя пресятото брашно и най-отгоре маята. Маята не трябва да има контакт с други продукти освен брашно.

Пускаме на програма за тесто, всеки според хлебопекарната си. Моята е модел Moulinex и програмата включва месене и втасване.

След като тестото е вече готова се разделя на 2 части, всяка от които се дели на още 4 части. Взимаме всяка част и я разточваме в яйцевидна форма, мажем я с разтопено масло и я поръсваме с малко сирене. Завиваме на руло и режем на части с дебелина около 5-6 см.

След като сме готови ги нареждаме в намаслена тавичка едно до друго (ще придобиете престава от снимките) и оставяме питката да втаса поне 2 часа. След като вече е втасала се маже с жълтък и се поръсва със сусам.

Сусамът не е задължителен, може да се замени с други месена като маково или ленено, а може и комбинация от всички. Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около час и двадесет минути.

Зададеното от мен време на приготвяне (240 минути) включва месенето в хлебопекарната и втасването иначе времето за оформяне отнема около половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: