Начин на приготвяне
Тази рецепта е на основата за мексиканско чили, което е силно пикантно и много ароматно. Ползвала съм по-слабо люти чушки и съм побългарила малко рецептата.
Накисвам червен боб от предната вечер, на сутринта го измивам и го слагам в херметическа тенджера с лъжичка захар да се свари за 30 минути.
През това време си нарязвам лука, моркова, чушката, чесън и лютите чушлета. Всичко това слагам с малко зехтин да се запържи до златисто.
Отцеждам боба, измивам го и го прехвърлям в глинения гювеч, може да се сложи и в тенджера, която да има капак. Изсипвам при боба запържените зеленчуци, сипвам доматите, слагам червен пипер, лют пипер, доматено пюре, черен пипер, риган и кимион.
Нарязвам наденичките на колелца и ги слагам и тях. Аз съм ползвала немски шункови наденички, вие може да ползвате каквато наденица харесвате.
Сипвам бульона, така че да покрие всичко. Разбърквам, посолявам на вкус и покривам с капака.
Слагам във фурната, пускам на 180 градуса за 30 минути, после намалявам на 160 и пека 2 часа и половина, като на 2-рия час махам капака да се запече без него.
Бобът става на масло и водата му почти извира. Ако ползвате консерва червен боб става по-лесно, избягва се варенето и ще ви трябват 2 бр. от по 400 г и в такъв случай намалете времето за печене.
Пикантният боб с наденички е много вкусен.