Начин на приготвяне
Почистете и измийте боба. Накиснете го от предната вечер в студена вода, за да набъбне. Аз варих в тенджера под налягане и не го накисвах предварително. Сложете боба в тенджера, ако имате херметическа ползвайте нея, сложете малко сода и захар.
Содата и захарта ще спомогнат за по-бързо увиране на фасула, а и за отстраняване на вредните му газообразни свойства. Варете около 10 мин, след което отцедете от водата и изплакнете зърната със студена вода. Полусварения боб сложете в крок пота.
Почистете лука, чушката и моркова. Нарежете ги на парчета с желана големина и ги добавете при боба. Посолете, сипете малко зехтин и добавете около литър и половина вода.
Разбъркайте, сложете капака и включете уреда на втора степен за 5 часа и оставете да си къкри. Нарежете пушената наденица на половина, след това всяка половинка на още половина.
Суровите наденички оставете цели. Сложете ги на грил тиган, скара или барбекю и запечете наденичките от двете страни. Половин час преди да стане готово, добавете в кукъра и наденичките.
Размийте малко брашно, червен пипер и лют пипер по желание и сложете получената кашичка при боба. Разбъркайте всичко и затворете отново капака. Накрая добавете подправки по желание, аз сложих девесил, черен пипер, чубрица и джоджен, разбъркайте, варете още 5 минути и изключете.
Може да запечете боба и във фурна, ако го предпочитате запечен, за целта 30мин преди готовност махнете керамичния съд от крок пота, добавете наденицата, брашнената кашичка и подправите и го сложете във загрята фурна на 200 градуса.