Начин на приготвяне
Тиквата се нарязва на парчета и обелва с белачка за зеленчуци. С помощта на лъжица издълбаваме семенната част.
Настъргва се на едро ренде и се прехвърля в тиган с малко олио, посолява се и се запържва. Прибавят се захарта, стафидите и орехите. Щом омекне тиквата отстраняваме от котлона и оставяме да поизстине.
Корите се изваждат от опаковката, разгъват се. Приготвяме подмазана с олио тава и започваме с правенето на тиквената баница.
С помощта на четка всяка кора се намазва леко с олио, поръсва се тиквено-стафидената плънка и се завива на руло. Първото парче внимателно загъваме на охлюв и слагаме в средата на тавата.
Следващото руло навиваме около централното парче и така продължаваме, докато се напълни тавата.
Намазваме отгоре с олио и слагаме да се пече в средно силна фурна, докато се позачерви добре.
Изваждаме и напръскваме леко със студена вода. Покриваме с кърпа за 15 минути. Поръсва се с пудра захар.
Въоръжете се с търпение - добре е тиквеникът да се сервира студен.
Тиквената баница със стафиди е много вкусна.