Начин на приготвяне
Маята се разбърква със захарта в половината топло прясно мляко и оставяме да се активира. Сипва се в кладенчето на брашното, сипано в тавичка.
Добавя се останалото прясно мляко, сол и яйцето. Разбърква се с вилица и бъркаме на топка тесто.
Добавя се още брашно и замесваме средно меко тесто.
Покрива се с фолио и оставяме на топло за 30 минути. Втасалото тесто се разточва на кора, а тя се реже на ленти.
Всяка лента се нарязва на правоъгълници или ромбове в средата с разрез от 2-3 см. Единият край се промушва през разреза и леко се изтегля, за да се оформи усукана бухта. Оставяме тестото да почине още 10-15 минути.
В съд с малък диаметър се загрява олио и пържим бухтите на 4 степен, за да не остане сурово тестото. Поднасяме топли. Хапват се със сладко или сирене по избор.
Усуканите бухти са много вкусни.