Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Масленица със сирене и прясно мляко

Масленица със сирене и прясно мляко

Viktoriya AfzaliViktoriya Afzali
Иноватор
1077202122
Масленица със сирене и прясно мляко
Снимка: Viktoriya Afzali
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"С онзи аромат от детството, когато всичко беше по-истинско и по-вкусно"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 150 - 200 мл топла
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сирене - 200 г
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в купа за месене. Маята разбъркваме със солта и захарта. Счупваме трите яйца и отделяме единия жълтък за намазване на масленицата.

При разтопената мая сипваме затоплените прясно мляко и вода. Разбъркваме и изсипваме яйцата.

Разбиваме хубаво с вилица и изипваме при брашното. Подготвяме си голяма тавичка и мажем хубаво дъното и стените на тавата с масло. Останалата част от маслото разтапяме и изсипваме в купата с маята.

Омесваме меко тесто и го разточваме на голям правоъгълник. Поръсваме със сирене и навиваме на руло.

С остър нож разрязваме тестото на две по дължина, като оставяме цял едината страна в началото.

Взимаме двете половинки и усукваме. Слагаме в намаслената тавичка като го навиваме в кръг.

Оставяме да втаса в топла фурна на 40-50 градуса. След като е втасала масленицата я намазваме с разбития жълтък и печем на 180 градуса до готовност.

Тутманикът се сервира топъл с айрян! Масленицата със сирене и прясно мляко е чудна закуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: