Начин на приготвяне
За да приготвим корите за тиквеника, замесваме от брашното, водата, олиото, захарта, солта и оцета тесто. То не трябва да лепне.
Готовото тесто оставяме да почине за около 15-20 минути. Докато чакаме да отпочине настъргваме обелената тиква.
В тиган слагаме около 50 г масло и 2 с.л. олио да се загрее, прибавяме тиквата и я запържваме. След като омекне добавяме всички продукти за плънката. Разбъркваме добре и оставяме да се охлади.
Готовото тесто разделяме на 5 части, като всяка една разточваме на тънка кора. Кората намазваме с масло и разпръскваме част от плънката. След това завиваме на руло.
В намазана с масло тавичка подреждаме готовата завита кора като охлюв. Така приготвяме и останалите кори.
Изсипваме останалото масло върху корите и поставяме в печката да печем. Печем до готовност.
Тракийският тиквеник с домашни кори е много вкусен.