Начин на приготвяне
Пилето се почиства, измива и отцежда. Насолява се с едрата морска сол отвътре и отвън - така се оставя за около 1 час. В дълбока купа, в която ще се меси тестото, наливаме топличкото прясно мляко, меда и маята.
Бъркаме, докато се разтворят медът и маята. Добавяме 2 лъжици брашно, разбъркваме и оставяме за 15 минути. Прибавяме зехтин, сол, яйцата, риган, мащерка, черен пипер, шарена сол. Добавете малко хладка вода и замесете средно твърдо тесто.
Разделяме на 4 топки и оставете да почива 10 минути. Всяка топка се разточва върху набрашнен плот на неголям кръг. Намазваме с меко краве масло три от тях и ги слагаме един върху друг, а четвъртия поставяме най-отгоре ненамаслен.
С точилка внимателно разточваме на кръг. Намазваме с масло и сгъваме като плик. Отново разточваме с големина, колкото да може да се опакова пилето. Поставяме пилето, загъваме добре и слагаме в подмазана обилно тава.
Жълтъкът се разбива с малко прясно мляко и се намазва тестото отгоре. Слагаме парченца масло. Тавата с пилето се поставя в предварително загрята фурна за около 10 мин. Изважда се, за да се налеят около 500 мл вода, завива се с алуминиево фолио и се пече за около час и половина.
Изключете градусите и оставете във фурната още 30 мин. Сервирайте с млечен чеснов сос и лимон.
Хляб на трапезата не е необходим - има вероятност тестото да свърши преди печеното пиле.
Бележка: Когато правех това пиле в тесто вкъщи, докато бяха малки децата ми, го кръстиха Пиле в баница. То си остана един от спомените от тяхното детство...