Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бохча»Пиле в баница

Пиле в баница

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Пиле в баница
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Вкусотия, с която ще превърнете семейният празник в специално преживяване, за което дълго ще се говори"

Необходими Продукти

  • пиле - около 1.3 кг
  • морска сол - 1 чаена лъжичка, едра
  • за тестото
  • брашно - около 1 кг
  • суха мая - 1/3 пакетче
  • прясно мляко - 150 мл
  • мед - 1 к.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • яйца - 2 бр. - 1 жълтък се отделя за намазване
  • зехтин - 1 с.л.
  • риган - 1 щипка
  • мащерка - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • шарена сол - 1 щипка
  • краве масло - 100 г /за направата на многолистно тесто/
  • олио - 50 г /за намазване на тавата/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства, измива и отцежда. Насолява се с едрата морска сол отвътре и отвън - така се оставя за около 1 час. В дълбока купа, в която ще се меси тестото, наливаме топличкото прясно мляко, меда и маята.

Бъркаме, докато се разтворят медът и маята. Добавяме 2 лъжици брашно, разбъркваме и оставяме за 15 минути. Прибавяме зехтин, сол, яйцата, риган, мащерка, черен пипер, шарена сол. Добавете малко хладка вода и замесете средно твърдо тесто.

Разделяме на 4 топки и оставете да почива 10 минути. Всяка топка се разточва върху набрашнен плот на неголям кръг. Намазваме с меко краве масло три от тях и ги слагаме един върху друг, а четвъртия поставяме най-отгоре ненамаслен.

С точилка внимателно разточваме на кръг. Намазваме с масло и сгъваме като плик. Отново разточваме с големина, колкото да може да се опакова пилето. Поставяме пилето, загъваме добре и слагаме в подмазана обилно тава.

Жълтъкът се разбива с малко прясно мляко и се намазва тестото отгоре. Слагаме парченца масло. Тавата с пилето се поставя в предварително загрята фурна за около 10 мин. Изважда се, за да се налеят около 500 мл вода, завива се с алуминиево фолио и се пече за около час и половина.

Изключете градусите и оставете във фурната още 30 мин. Сервирайте с млечен чеснов сос и лимон.

Хляб на трапезата не е необходим - има вероятност тестото да свърши преди печеното пиле.

Бележка: Когато правех това пиле в тесто вкъщи, докато бяха малки децата ми, го кръстиха Пиле в баница. То си остана един от спомените от тяхното детство...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: