Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Тюл перде татлъсъ (Tурски сиропиран сладкиш)

Тюл перде татлъсъ (Tурски сиропиран сладкиш)

Тюл перде татлъсъ (Tурски сиропиран сладкиш)
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 11с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5
"Да вдигнат високо вилици всички заклети почитатели на сиропираните сладкиши Този е специално за тях"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет Фамилия
  • пшеничен грис - 2/3 ч.ч
  • орехи - 1 ч.ч. натрошени (непечени)
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 2/3 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • За шербета
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашката, с която мерих, е 300 г. Използвах този вид кори, защото са много тънки и меки, а за този сладкиш трябва да са точно такива.

Разгръщаме корите и отделяме всяка една поотделно. Всяка кора равномерно поръсваме с гриса и натрошени ядки.

Хващаме кората, така че с помощта на палеца и показалеца на двете ни ръце да нагъваме кората като хармоника - така както се нагъва плат.

Предварително сме намазали тавата с олио и след като навием кората я поставяме успоредно на едната страна, изправена, така че гънките да са видими от горната страна. Така подреждаме всички кори.

След това слагаме в загрята фурна да се запекат. Когато се запекат до бледо-златисто вадим, поръсваме с останалите натрошени орехи и пак поставяме във фурната за още няколко минути.

През това време разбиваме всички съставки за заливката и внимателно изсипваме сместа върху готовите запечени кори, като гледаме да залеем повече между гънките. Поставяме отново във фурната и печем докато самата смес се стегне.

Варим шербета докато се посгъсти и се получим златисто-жълт гъст захарен сироп. Когато сладкишът е студен изсипваме горещия сироп.

Изчакваме сиропирания турски сладкиш така да се изстуди и да поеме самият сироп и след това поднасяме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
511
43
30
20
10
Дай твоята оценка: