Месеницата на Баба

12/10/2017
"Топъл спомен от детството - най-вкусната месеница, която сте опитвали "
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 976
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - около 1 кг или колкото поеме за меко тесто
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 - 70 мл
  • свинска мас - за намазване
  • за пълнежа
  • яйца - 5 бр.
  • сирене - 400 г домашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 150-200 мл хладка вода, в която сте добавили и захарта. Сипете брашното в подходящ съд, направете кладенче и сипете в него шупналата мая. Добавете киселото мляко, яйцето и олиото и замесете меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втасва до удвояване на обема - около 1 час.

Междувременно пригответе сместа за пълнежа - разбийте 4 яйца и ги смесете с натрошеното сирене. Оставете последното яйце за намазване на месеницата.

Тестото се разделя на четири равни части, като всяка от тях се разточва на правоъгълник, който се намазва обилно със свинска мас. Разпределя се по 1/4 от сместа и се завива на руло, като леко се издърпва, за да не е много дебело. Рулата се режат на парчета и се редят в предварително намазнена тава.

Месеницата се намазва с жълтък и се оставя на топло да втаса за около 30 минути. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. След изваждане се напръсква с вода и завива с кърпа, за да омекне коричката. Да ви е вкусно :)

Източник: Йорданка Димитрова от Кулинарна мрежа

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар