Начин на приготвяне
Зеленият фасул и бамята се измиват, почистват и нарязват. Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета и посолява. След 20 минути се изстисква от горчивия сок.
Чушките се почистват от дръжките и семената и се нарязват. Лукът и чесънът се наситняват. Доматите се обелват и рендосват на ситно ренде.
В дълбок тиган с олио се задушават лукът и чесънът. Щом поомекнат, се добавят зеленият фасул, бамята, чушките и кубчетата патладжан. Запържват се за кратко при непрекъснато бъркане. Добавя се червеният пипер, залива с малко вода и се оставя ястието да се задуши на слаб огън.
Щом сосът се посгъсти се добавят рендосаните домати.
Разбърква се и когато отново заври, се добавя брашното, разтворено в малко вода. Овкусява се със сол, кимион и черен пипер.
Ако искате яхнията да е по-рядка, добавете допълнително гореща вода или зеленчуков бульон. Оставя се да покъкри на котлона още няколко минути до готовност и накрая се овкусява с чубрицата или магданоз (според предпочитанията ви).
По желание може да се поръси с домашен едро смлян лют червен пипер при поднасяне.
Добър апетит! Зеленчуковата яхния на тиган е много вкусна.