Парена туршия

редакция:
Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Парена туршия2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Парена туршия с хрупкави зеленчуци, на която отреждаме почетно място на трапезата ни!"

Необходими Продукти

  • чушки - 5 кг червени и месести пиперки
  • карфиол - 2 и 1/2 кг
  • моркови - 1 кг
  • керевиз - 2 средно големи глави с листата
  • чесън - 2 - 3 глави
  • за саламурата
  • оцет - 3 л
  • вода - 3 л
  • олио - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • сол - 2 ч.ч.
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • черен пипер - 1 ч.л. зрънца
  • бахар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се измиват. Дръжките на чушките се отрязват ниско и семенната им част се набожда на няколко места дебела игла. Обеления керевиз се нарязва на парчета, а карфиолът се накъсва на розички.

Скилидките чесън се обелват. Съставките за саламурата се кипват в съд на котлона. В кипящата саламура се пускат последователно по 5-6 пиперки за 1-2 минути да се попарят.

Вадят се с помощта на решетъчна лъжица и се охлаждат върху широк поднос. На дъното на всеки буркан слагайте стъбла от керевиза. Отгоре подредете няколко пиперки, а между тях разпределяйте карфиол, керевиз, моркови, чесън. Така се пълни всеки буркан до горе.

Отгоре сложете венец от керевизени стъбла. Вместо тях може да използвате лозови пръчици, за да се притиснат добре зеленчуците. Залейте подредената туршия в бурканите с охладената саламура, затворете и стерилизирайте бурканите за 15 минути след завиране.

Опитай и тази парена туршия от червена капия и разбери как се прави саламура за туршия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много кофти рецепта особено за хора които правят туршия за първи път. По кисела и гадна туршия не съм вкусвал никога. Избягвайте рецептата.
10.12.2022 19:25