Начин на приготвяне
Загрейте чаша мляко и прибавете маята. Оставете маята да престои известно време.
Разтопете маслото. Разделете жълтъците от белтъците и разбийте белтъците на сняг.
В голяма купа изсипете брашното, ваниловата захар и малко сол. Изсипете разтопеното масло, маята с млякото и жълтъците.
Бъркайте с миксер, като добавяте по малко мляко (или газирана минерална вода, ако искате). Трябва да разбъркате тестото много добре, така че да не се получат бучки.
Тестото трябва да е по-гъсто отколкото тесто за палачинки. Леко разбъркайте разбитите белтъци в тестото (на ръка с помощта на шпатула).
Оставете тестото да си почине и да втаса при стайна температура за известно време. Трябва обемът на тестото се удвои или дори утроява. Ако бързате, можете да изчакате само час, но ако можете, оставете тестото да престои една нощ.
Използвайте масло за намазване на гофретника (които трябва да бъде много горещ). Печете гофретите до златисто-кафяво.
Белгийските гофрети с мая са готови.