Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски клин»Клин със спанак и точени кори

Клин със спанак и точени кори

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5334k1k5
Клин със спанак и точени кори
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Както казва баба, хапни си сега, утре пак ще си на диета"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 300 г
  • суха мая - 1/3 пакетче
  • зехтин - 1 с.л.
  • захар - щипка
  • сол - щипка
  • вода - хладка (колкото да стане средно твърдо тесто)
  • за плънката
  • спанак - 1 връзка около 300 - 400 г (пресен)
  • олио - 1 с.л.
  • ориз - 30 г предварително сварен
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 150 г
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
  • сол - щипка
  • олио - за намазване на тигана
  • масло - 30 г за намазване на готовия клин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, сухата мая, захарта, солта, зехтина и малко хладка водичка се замесва средно твърдо тесто. Оставя се да почине около 15 минути.

През това време приготвяме плънката за клина. Спанакът се изчиства и измива Отцеден се слага в касерола с малко мазнина и се задушава. Трябва да остане на мазнина.

След като изстине към него се прибавят свареният ориз, яйцата, натрошеното сирене, прясното мляко и щипка сол. Сместа се разбърква добре.

Разделяме тестото на две топки - едната да е по-голяма!

Върху набрашнен плот по-голямата топка се разточва на тънък лист и с точилката се прехвърля в намаслен с олио тиган с незалепващо покритие. Краищата на тестения лист трябва да излизат извън тигана.

Разпределяме спаначената плънка върху първия лист и отгоре поставяме внимателно втория.

Напръскваме леко с вода и залепваме краищата на долния лист, за да не излезе плънката при печенето.

Поставяме тигана на загрят котлон. Печем на умерена температура и когато порозовее от долната страна, с помощта на голяма чиния или капак, обръщаме, за да се изпече и от горната. Намазваме обилно с краве масло.

Клинът се сервира топъл, с кисело мляко или айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: