Пита Грозд

16/10/2017
Христилияна Личева
отХристилияна ЛичеваИноватор346953494
"Оставяме на вашето въображение и сръчност да оформите питата, ние отговаряме за яденето "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо290
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • суха мая - 1 1/2 пакетче
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • масло - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко и в него се разтваря сухата мая. Разбърква се, докато маята се разтвори напълно. След това се прибавя водата, маслото, захарта, солта и яйцата.

Разбърква се до получаването на еднородна смес. След това брашното се пресява и започва да се прибавя постепенно към сместа.

Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса за около 20 минути. След това се разделя на малки равни топки. Малка част от тестото се разточва и от него се изрязват два листа.

Листата трябва да наподобяват листата на гроздето. В намазана с олио и набрашнена тава се редят топките тесто като грозд. Последни се слагат листата.

Оформената пита се оставя да втаса още 20-30 минути. Жълтъкът се разбива с малко олио и вода. С тази смес се помазва питата.

След това се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар