Погачата на баба

08/05/2018
Христилияна Личева
отХристилияна ЛичеваИноватор346953494
"Това не е просто погачата на баба, това е един от шедьоврите на баба и ние с гордост ви го представяме "
Приготвяне200 мин.
Готвене40 мин.
Общо240 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 143
  • Преглеждания за месеца2764
  • Преглеждания за седмицата737
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко и към него се прибавя натрошената мая. Разбърква се хубаво. След това се прибавят оцетът, яйцето, солта, захарта и ракията. Разбърква се. Добавя се 200 грама брашно.

Разбърква се да се получи еднородна смес. Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около 2 часа.

След като е втасало се прибавя киселото мляко и останалото брашно, което е пресято. Меси се меко тесто. Готовото тесто се разделя на три топки и се завива с кърпа. Тестото се оставя да втаса на топло за 40 минути.

През това време се разтопява кравето масло.

След като е втасало тестото се разточва всяка топка по отделно. Разточва се на тънка кора. Разточената кора се прехвърля върху кърпа. Помазва се обилно с разтопеното краве масло.

Разточва се и втората топка тесто. След като е разточена се прехвърля върху първата кора тесто и отново се помазва с масло. Същото се повтаря и с другата топка тесто. Отново се слага върху другите две кори тесто и се намазва с олио.

След това с помощта на кърпата се навива на руло. След това рулото се реже на четири пръста разстояние. Редят се в тава, която е помазана с олио и е набрашнена. Редят се плътно една до друга.

Оформената пита се оставя да втаса завита и на топло за още 30 минути. След като втаса се разбива един жълтък. С него се помазва питата и се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. След като е готова питата се поръсва с малко вода и се завива с кърпа за 5-10 минути.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар