Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погачата на Мирея

Погачата на Мирея

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Погачата на Мирея
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Запишете си рецептата и я посветете на някого, когото обичате с цялото си сърце"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • яйца - 3 бр. (без един жълтък)
  • мая - 20 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете топлото мляко. Добавете захарта и маята. Пресейте брашното със солта.

Направете кладенче и добавете разбитите яйца с киселото мляко и олио. Прибавете маята и замесете меко и еластично тесто.

Оставете да почине за 10 минути. Разделете го на няколко различни по големина части. Най-голямата разточете на правоъгълна кора.

Намажете я с олио и завийте на руло. Нарежете го на 12 парчета и ги подредете изправени в намаслена тава.

Една по-малка топка тесто разточете на правоъгълник. Намажете с олио и завийте на рулце.

Нарежете го на диагонални парчета и ги подредете в тавата. Останалата топка тесто поставете в средата. Оставете да втаса.

Намажете я с жълтък, разбит с малко мляко.

Поръсете погачата със сусам и печете на 200 градуса за около 40 минути. Към края на печенето поставете украсата от солено тесто и върнете да се допече.

Погачата на Мирея е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: