Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погачата на баба

Погачата на баба

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Погачата на баба2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
240 мин.
Порции
8
"Това не е просто погачата на баба, това е един от шедьоврите на баба и ние с гордост ви го представяме"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • ракия - 3 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • прясно мляко - 400 мл
  • брашно - 1. 5 кг
  • масло - 125 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко и към него се прибавя натрошената мая. Разбърква се хубаво. След това се прибавят оцетът, яйцето, солта, захарта и ракията. Разбърква се. Добавя се 200 грама брашно.

Разбърква се да се получи еднородна смес. Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около 2 часа.

След като е втасало се прибавя киселото мляко и останалото брашно, което е пресято. Меси се меко тесто. Готовото тесто се разделя на три топки и се завива с кърпа. Тестото се оставя да втаса на топло за 40 минути.

През това време се разтопява кравето масло.

След като е втасало тестото се разточва всяка топка по отделно. Разточва се на тънка кора. Разточената кора се прехвърля върху кърпа. Помазва се обилно с разтопеното краве масло.

Разточва се и втората топка тесто. След като е разточена се прехвърля върху първата кора тесто и отново се помазва с масло. Същото се повтаря и с другата топка тесто. Отново се слага върху другите две кори тесто и се намазва с олио.

След това с помощта на кърпата се навива на руло. След това рулото се реже на четири пръста разстояние. Редят се в тава, която е намазана с олио и е набрашнена. Редят се плътно една до друга.

Оформената пита се оставя да втаса завита и на топло за още 30 минути. След като втаса се разбива един жълтък. С него се помазва погачата и се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. След като е готова питата се поръсва с малко вода и се завива с кърпа за 5-10 минути.

Погачата на баба е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: