Начин на приготвяне
За тази есенна и богата на вкусове картофена супа е необходимо да измием и почистим всички зеленчуци.
Първо приготвяме зеленчуковия бульон. Поставяме в студена вода нарязаните на едро зеленчуци - праз, морков, пащърнак, чушките, магданоза и подправките. След като водата кипне, намаляваме температурата и оставяме да къкри 20 минути.
Отстраняваме от котлона, прецеждаме бульона и подготвяме зеленчуците за супата. Нарязваме на ситно бялата част от праза, моркова и чушките. Домата настъргваме на едро ренде, а картофите режем на ситни кубчета.
Загряваме тенджера с растителна мазнина, в която задушаваме праза, морковите и чушките за около 10 минути.
Към тях добавяме горещия зеленчуков бульон и картофите. Подправяме със сол, червен пипер и смлян черен пипер.
Оставяме да се вари на слаб огън и след около 15 минути прибавяме доматите и фидето. Преди да отстраним супата от котлона я застройваме с разбития жълтък и кисело мляко.
Накрая я посипваме с нарязан на ситно пресен магданоз. Преди поднасяне прибавяме бучка масло за разкош.
Картофената супа със зеленчуков бульон е готова.
Съвет: Прецедените зеленчуци от бульона поставете в блендер. Добавете 1 сварен картоф, бучка масло, 1 к.ч. прясно мляко и овкусете със сол и черен пипер. Ще се очаровате от ароматите на вкусно зеленчуково пюре.