Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с тиква и нестандартна заливка

Мусака с тиква и нестандартна заливка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мусака с тиква и нестандартна заливка
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Добър апетит с тази нестандартна и малко различна мусака!"

Необходими Продукти

  • тиква - 150 г
  • картофи - 500 г
  • кайма - 450 г смес или само свинска
  • доматен сос - 350 мл
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 125 мл
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 3 с.л. ситно накълцан, пресен
  • чубрица - 1 щипка, ронена
  • кайенски пипер - 1 чушле
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • За заливка от бешамел
  • прясно мляко - 900 мл
  • брашно - 45 г
  • масло - 25 г
  • олио - 60 мл
  • сол - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л. за вкус
  • кашкавал - 200 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и тиквата и ги поставете в съд с вода. Накълцайте лука и го задушете до омекване в загрятото на слаб до среден огън олио.

Отцедете тиквата от водата, в която е престояла, и я нарежете на кубчета. Щом лукът вече е омекнал и започнал да добива карамелен цвят, сложете тиквените кубчета и увеличете огъня. Сложете щедра щипка сол и гответе 4 минути.

Добавете каймата при тиквата и лука, след което сипете доматеното пюре и червения пипер, запържете за още 3-4 минути с непрекъснато бъркане, за да стане каймата на трохи и отстранете от огъня.

Нарежете картофите на парченца с големина същата като на тиквата и ги сложете при полуготовата ни смес за мусаката.

Настържете и прибавете чесъна и подправките. Чушлето кайенски пипер начупете на ситно (внимавайте, защото е много люто). Разбъркайте и прехвърлете в тавичка. Налейте две ч.ч. вода или толкова, колкото да покрие продуктите почти напълно.

Печете във предварително загрята на 190 градуса фурна до извиране на течността.

За бешамела загрейте маслото и олиото на среден огън и сипете наведнъж брашното. Бъркайте докато добие леко златист цвят и загуби аромата си на сурово.

Разтворете киселото мляко във прясното и го сипете на тънка струйка бъркайки непрестанно (киселото мляко добавяме единствено за вкус, който ще пасва идеално на мусаката, но се знае, че по принцип не се съдържа в продуктите за приготвянето на класическия бешамел).

Варете соса до получаване на желаната гъстота и нежна текстура, като не спирате да бъркате. На финала посолете и подправете с белия пипер.

Залейте мусаката с бешамеления сос и настържете отгоре кашкавала. Запечете на 200 градуса за кратко, до получаване на приятно златиста коричка.

Оставете ястието да престои няколко минути преди да сервирате.

Добър апетит с тази Мусака с тиква и нестандартна заливка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: