Начин на приготвяне
Обелете картофите и тиквата и ги поставете в съд с вода. Накълцайте лука и го задушете до омекване в загрятото на слаб до среден огън олио.
Отцедете тиквата от водата, в която е престояла, и я нарежете на кубчета. Щом лукът вече е омекнал и започнал да добива карамелен цвят, сложете тиквените кубчета и увеличете огъня. Сложете щедра щипка сол и гответе 4 минути.
Добавете каймата при тиквата и лука, след което сипете доматеното пюре и червения пипер, запържете за още 3-4 минути с непрекъснато бъркане, за да стане каймата на трохи и отстранете от огъня.
Нарежете картофите на парченца с големина същата като на тиквата и ги сложете при полуготовата ни смес за мусаката.
Настържете и прибавете чесъна и подправките. Чушлето кайенски пипер начупете на ситно (внимавайте, защото е много люто). Разбъркайте и прехвърлете в тавичка. Налейте две ч.ч. вода или толкова, колкото да покрие продуктите почти напълно.
Печете във предварително загрята на 190 градуса фурна до извиране на течността.
За бешамела загрейте маслото и олиото на среден огън и сипете наведнъж брашното. Бъркайте докато добие леко златист цвят и загуби аромата си на сурово.
Разтворете киселото мляко във прясното и го сипете на тънка струйка бъркайки непрестанно (киселото мляко добавяме единствено за вкус, който ще пасва идеално на мусаката, но се знае, че по принцип не се съдържа в продуктите за приготвянето на класическия бешамел).
Варете соса до получаване на желаната гъстота и нежна текстура, като не спирате да бъркате. На финала посолете и подправете с белия пипер.
Залейте мусаката с бешамеления сос и настържете отгоре кашкавала. Запечете на 200 градуса за кратко, до получаване на приятно златиста коричка.
Оставете ястието да престои няколко минути преди да сервирате.
Добър апетит с тази Мусака с тиква и нестандартна заливка!