Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Печени сарми с прясно зеле и доматен сос

Печени сарми с прясно зеле и доматен сос

Печени сарми с прясно зеле и доматен сос
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Обзалагаме се, че сармите с прясно зеле са по-вкусни от тези с кисело, но трябва да опитате, за да сте сигурни"

Необходими Продукти

  • зеле - 1/2 бр. прясна зелка
  • лук - 2 глава
  • чесън - 2 бр. скилидки
  • олио - 1 к. ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • кайма - 200 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • домати - 1 буркан от 400 г
  • сол
  • захар - 1 к. л.
  • магданоз
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелевите листа се бланшират във вряща вода с малко сол и се изваждат да се отцедят добре. Почиства се лук и чесън, нарязва се на ситно.

Загряваме олио в тенджерка и се запържва лук и чесън да омекнат. Сипваме нарязани домати, овкусява се със сол, захар и риган. Готви се 10 минути и снемаме от котлона, защото после ще се пече.

В тенджера се запържва втората глава лук, добавя се кайма, бъркаме да стане на трохи.

Прибавя се оризът, пържим за кратко и добавяме червен пипер, като се разбърква и наливаме малко вода.

Овкусява се със сол, чубрица, черен пипер, куркума. Оставя се тихо да поври докато оризът поеме течността и снемаме от огъня. В един или два балнширани зелеви листа се поставя 1 с. л. плънка и се навива на сарма.

Малко трудно става с пресни листа, но си заслужава. Дори и да са леко скъсани, не се притеснявайте, просто сложете отгоре здрав зелев лист.

В тавичка сипваме на дъното доматен сос. Отгоре се нареждат сармите и покриваме с останалия сос.

Залива се с 3 с. л. олио и печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност на ориза, при мен за 35 минути.

Печените сарми с прясно зеле и доматен сос са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: