Начин на приготвяне
Тиквата се разрязва на две по държина и се изчиства от семките. Завива се в алуминиево фолио.
Хубаво е пещта да е хубаво напалена и да се използва за печене на месце, не само на тиква. Пещта се познава, че е готова, когато вътрешната част побелее.
Първо се пъхат тавите с месата и чак накрая се слага тиквата, а може на същия принцип и дюли, но без да се режат. Пещта се запечатва и всичко се пече 7- 8 часа.
Когато се отвори тиквата е толкова задушена, че се разпада. Изважда се в тава и се отстранява фолиото. Полива се обилно с меда, докато и още гореща.
Бялата и кафявата захар се объркват заедно с канелата и с тях се поръсва тиквата. Медът никога не се пече, без значение дали тиквата е в пещ или във фурна.