Начин на приготвяне
Пуякът е най-добре да бъде домашен. В голям съд (кофа) се накисва в солена вода за поне 2-3 часа, а най-добре за 24, като периодично се сменя водата.
Манатарките се накисват в топла, но не гореща вода, за 30 минути.
Оризът се измива и се изсипва в тенджерка. Залива се с чаша до чаша и половина вода и се слага да заври на котлона. Манатарките се нарязват на дребно и се добавят към ориза. Щом поври 5- 7 минути, се отнема от котлона и се полива с малко зехтин. Поръсва се с черен пипер и сол. Разбърква се.
С тази смес се напълва пуякът, като преди това е вече сложен в тавата, в която ще се пече. Отворът, през който е пълнен, се зашива. Краката се завързват, за да не стърчат.
Завива се със свинското було. Ако няма такова, под крилцата се пъхат парчета сланина. Накрая се покрива с възможно най-дебелото фолио за печене и се пъха в добре опалената селска пещ. Пъха се и менче с вода. Пещта се запечатва.
Така печената пуйка се остава за 9-10 часа.
Накрая се изважда пуякът, печен в селска пещ със страхотен червеникав загар и се консумира с обилно количество студена бира.