Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от джанки

Сладко от джанки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Сладко от джанки2 / 4
20/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
"Време е за вкусни тестени закуски, които да поднесете с най-вкусното сладко от джанки"

Необходими Продукти

  • джанки - 65 зрели, но твърди карловски джанки
  • захар - 1 кг
  • лимонтузу - 1 ч.л. равна
  • индрише - няколко клонки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвяне на това вкусно сладко е добре да подберете карловски джанки, защото при костилките им се вадят лесно и не се разкъсват при варене.

Освен това сладкото от тях се получава много вкусно и красиво при поднасяне по форма и прозрачност на плода.

Измийте джанките, обелете кожицата им и веднага ги пуснете в съд със студена вода, за да не почернеят. След това с помощта на остър предмет (клечка, вретено...) извадете внимателно костилките. Пускайте обезкостения плод във варна вода и оставете да престоят 1-2 часа.

Сварете през това време много гъст захарен сироп от захарта и малко вода. Гъстотата му трябва да е като на готово сладко. Свалете го от котлона и изплакнете джанките няколко пъти от варната вода. Добре ги отцедете и ги пускайте в гъстия захарен сироп.

Оставете да престоят в него 10 минути и сложете съда на загрян умерен котлон първоначално, а после - на силен. Малко преди да свалите сладкото от джанки, добавете клонки индрише, завързани с конец. Няколко минути преди да свалите сладкото, разбъркайте и с лимонтузуто.

Сладкото е готово, когато капка от него, капната върху чиния, не се разтича.

Оставете сладкото от джанки да изстине напълно. Извадете индришето, разсипете го в бурканчета, затворете ги и стерилизирайте за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
43
30
20
10
Дай твоята оценка: