Сусамена питка за Димитровден

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
234
67
380
3
27/10/2017
"Митко, за теб приготвих тази вкусна питка, ред е и ти се пада да почерпиш за здраве "
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 534
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в купа с водата, 3 с.л брашно и захарта.

Част от брашното се пресява в купа и там се поставят продуктите за тестото,

като постепенно се добавя на части брашното - до получаване на средно меко тесто.

То се покрива и се оставя да втаса за час.

След от това от него се откъсва топка около 150 г и се оставя настрана.

От останалото тесто се разточва голяма правоъгълна кора с дебелина

около половин см.

Тя се намазва с олио и се завива откъм дългата страна на руло.

Рулото се поставя в тава, застлана с хартия за печене, но не до края на тавата - на 1см разстояние от нея. Внимателно се нарязва на 16 парчета.

Взема се едно парче и то се обръща към средата. Следващото парче, което се обръща към средата, е третото - т.е. през две парчета всяко трето се обръща.

След това с помощта на четка за рисуване с дървената част

всяко парче се натиска през средата.

От останалото тесто се разточва елипса и от нея се режат лентички,

които се навиват на рулца и се поставят в средата и по края на питката.

Така оформена питката се покрива и след 30 мин се намазва с жълтъците,

поръсва се със сусам и се поставя във фурната.

Включвате я на 180 градуса и след 40-45 мин питката е готова.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар