Телешко по азиатски

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Телешко по азиатски3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Става наистина много вкусно, но ако искате да го опитате, забравете за клечиците и действайте направо с вилица"

Необходими Продукти

  • телешки стек - 4 бр. /400 грама/
  • дългозърнест ориз - 1 ч.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1/2 червена + 1/2 зелена
  • кралски печурки - 250 г
  • лук - 2 бр.
  • ябълки - 1 бр. кисела зелена
  • китайско зеле - 1/2 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • соев сос - 2 - 3 с.л.
  • подправка за мариноване - 1 пакетче /готов продукт/
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сладко - кисел сос - 1 бурканче с бамбук и ананас
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете стековете от крехко телешко месо на тънки жулиени. Поръсете с подправка за мариноване, напръскайте със соевия сос и зехтина и оставете да престои 3-4 часа.

Измийте ориза, отцедете, а после го залейте в тенджерка с 3 ч.ч. вода и сложете да заври на силен огън. След като заври, намалете до максимум и оставете да си къкри под капак за 10 минути.

Разбъркайте 2-3 пъти през това време и леко поръсете със сол. Оттеглете ориза от огъня и го оставете за още 10-на минути да си поеме водата. За да не стане слепнат за този вид ястие, свареният ориз може да се прекара през струя вода в гевгира.

Докато се готви оризът, можем да се заемем с подготовката на зеленчуците - нарязваме чушките, моркова и китайското зеле на ленти, гъбите на тънко, а ябълката и лука на полумесеци.

Добре е да се загрее олио в уок тиган. Пускат се да се запържат заедно лукът, нарязаните скилидки чесън, чушките и морковът. Пържи се 4 минути, като се обръщат два-три пъти, след което се изваждат в паница. В същото олио се пускат резенчетата ябълка за 2 минути, изважда се.

Следва зелето за кратко - 1-2 минути, изважда се. Ред е на гъбите, пак - 2-3 минути, изваждат се. Ако гъбите пооберат мазнината, капнете 2-3 с.л. олио и пуснете яйцата, които предварително са леко разбити. Разбъркват се с дървената лопатка, като се накъсват на парцалки. И тях изваждаме до зелето.

Най-накрая се запържват жулиените, докато изври течността и месцето остане на олио. Не се пържи до зачервяване, за да не стане сухо. Всички продукти леко се посоляват.

Върху оризово канапе се слагат пържени зеленчуци, месо, ябълка и парченца от яйца. Напръсква се със соев сос.

Гарнира се със сладко-кисел сос с бамбук и ананас - едно бурканче, сготвено за 2-3 минути с 1 лъжица олио на тих огън /има ги на щандовете за азиатска кухня в хранителните магазини/. По желание може да се добави кисела краставичка, грах и сладка царевица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: