Начин на приготвяне
За блата:
Разбийте яйцата с миксер заедно със захарта, докато побелеят. Добавете пресятото брашно заедно с какаото, бакпулвера и ванилията. Застелете дъното на тортена тавичка с диаметър 26 см с готварска хартия. Изсипете сместа и изпечете блата на 200 градуса за около 25 минути или с проба до суха клечка.
Оставете да изстине и след това срежете блата напречно с остър нож, така ще се получат два блата.
За сиропа:
Сложете в малък съд водата да заври със захарта до пълното ѝ разтопяване. Ароматизирайте с лъжица алкохол - коняк, уиски или няколко капки ромова есенция.
За първия крем:
Разбийте охладената сметана с миксер на гъст крем.
За втория крем:
Орехите се смилат. Млякото се сварява и още докато е горещо, с него се заливат орехите. Оставете така да изстинат, докато поемат напълно млякото.
Разбийте маслото заедно с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Лъжица по лъжица към него добавете орехите. Разбърквайте с шпатула.
Сглобяване на тортата:
Сиропирайте първия блат с половината от сиропа. Намажете със сметанов крем, от който отделете 3 лъжици. Нанесете по-голяма част от ореховия крем, като и от него отделете малко. Поставете втория блат и напръскайте с останалия сироп.
Цялата торта отвън измажете с останалите кремове.
Начупете шоколада и го разтопете на водна баня с предвиденото прясно мляко. Залейте тортата отгоре по периферията, така че да потекат струйки от шоколада.
Едно пакетче бадемов марципан разточете на тънка кора върху масата, на като поръсите с фино натурално нишесте.
С тази бадемова покривчица покрих тортата и я нарисувах. Ползвах прахови сладкарски боички. Разтварят се с капчици водка.
Вие можете да украсите по свой вкус и предпочитание.