Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Рисувана есенна торта

Рисувана есенна торта

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Рисувана есенна торта
Снимка: Даниела Русева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Кулинарно произведение на изкуството, което може да приготвите сами вкъщи"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 6 бр
  • захар - 8 с.л.
  • брашно - 6 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • за сиропа
  • вода - 200 мл
  • захар - 8 с.л.
  • коняк - 1 с.л. или ром
  • за крем 1
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • за крем 2
  • краве масло - 200 г
  • пудра захар - 150 г
  • ванилия - 2 прахчета
  • орехи - 150 г ядки
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • за украса
  • шоколад - 100 г
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • за покриване
  • бадемов марципан - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:

Разбийте яйцата с миксер заедно със захарта, докато побелеят. Добавете пресятото брашно заедно с какаото, бакпулвера и ванилията. Застелете дъното на тортена тавичка с диаметър 26 см с готварска хартия. Изсипете сместа и изпечете блата на 200 градуса за около 25 минути или с проба до суха клечка.

Оставете да изстине и след това срежете блата напречно с остър нож, така ще се получат два блата.

За сиропа:

Сложете в малък съд водата да заври със захарта до пълното ѝ разтопяване. Ароматизирайте с лъжица алкохол - коняк, уиски или няколко капки ромова есенция.

За първия крем:

Разбийте охладената сметана с миксер на гъст крем.

За втория крем:

Орехите се смилат. Млякото се сварява и още докато е горещо, с него се заливат орехите. Оставете така да изстинат, докато поемат напълно млякото.

Разбийте маслото заедно с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Лъжица по лъжица към него добавете орехите. Разбърквайте с шпатула.

Сглобяване на тортата:

Сиропирайте първия блат с половината от сиропа. Намажете със сметанов крем, от който отделете 3 лъжици. Нанесете по-голяма част от ореховия крем, като и от него отделете малко. Поставете втория блат и напръскайте с останалия сироп.

Цялата торта отвън измажете с останалите кремове.

Начупете шоколада и го разтопете на водна баня с предвиденото прясно мляко. Залейте тортата отгоре по периферията, така че да потекат струйки от шоколада.

Едно пакетче бадемов марципан разточете на тънка кора върху масата, на като поръсите с фино натурално нишесте.

С тази бадемова покривчица покрих тортата и я нарисувах. Ползвах прахови сладкарски боички. Разтварят се с капчици водка.

Вие можете да украсите по свой вкус и предпочитание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: