Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Рисувана торта с цветя

Рисувана торта с цветя

Десислава ДончеваДесислава Дончева
Готвач
2289472988371
Рисувана торта с цветя
Снимка: Десислава Дончева
1 / 4
18/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8-10
"Това не е просто рецепта, а майсторска лекция по сладкарство, от която може да се възползвате. И да не забравите да дадете един лайк за сладкаря!"

Необходими Продукти

  • блатове за торта - 6 бр. какаови
  • захарно тесто - за покриване и декорация
  • гел бои - за оцветяване на захарното тесто
  • За крем и глазура
  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • черен шоколад - 560 г
  • шоколад - 100 г млечен
  • какао - 4 с. л
  • разтворимо кафе - 4 с.л.
  • вода - 10 с.л.
  • ром - 2 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • сладкарска сметана - 600 мл.
  • масло - 4 с.л.
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • какао - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Крем: В подходящ съд слагаме натрошен 460 грама черен шоколад, разтворимо кафе 2 ч.лъжици, вода 10 с.лъжици и ром 2 с.лъжици. Стопяваме всичко това на много слаб огън, като бъркаме енергично.

Получената гладка смес я оставяме настрани. Подготвяме си две дълбоки форми, разделяме 4 броя яйца на жълтъци и белтъци. В едната купа разбиваме четирите жълтъци с 1 с. лъжица захар, докато се получи почти бял крем. В другата купа разбиваме четирите белтъка с 1 с. лъжица захар и 2 щипки сол до получаване на твърд сняг.

Разбиваме отделно и 400 мл сметана. След което почваме да смесваме - към разбитите жълтъци прибавяме шоколадовата смес и по малко с леко бъркане и от белтъците. Когато всичко е разбъркано добре прибавяме и разбитата сметана. Получава се хубав шоколадов мус.

Глазура: В съд с дебело дъно слагаме 100 грама черен шоколад, 100 грама млечен шоколад и 2 с.лъжици разтворимо кафе. Затопляме малко, бъркаме енергично и добавяме 200 мл неразбита сладкарска сметана.

След което отнемаме от огъня и пак продължаваме да бъркаме, като последно добавяме и 4 с. лъжици масло. Разбъркваме интензивно докато се получи гладка смес без буци (шоколадовата глазура се добавя веднага върху сглобената торта, стяга бързо).

Сироп: В една малка касерола се слага 1 ч.чаша вода и 1 ч. чаша захар и разбъркваме да се разтвори захарта, като се разтвори добавяме и 1 супена лъжица какао. Изчакваме около четири минути да поври сиропа и след това го отнемаме от котлона. Важно условие при сиропирането на торти е блатовете да са студени и сиропът горещ, или блатовете горещи, а сиропът студен.

Сглобяване: Към готовия шоколадов мус се прибавят 2 ч. чаши смлени орехи, като се разбърква добре. В подходящ поднос поставяме първия блат, леко го сиропираме с горещ сироп, изчакваме малко и прибавяме една малка част от шоколадовия мус. Върху него внимателно поставяме втория блат, който го сиропираме, прибавяме муса и така по същия начин се нареждат останалите блатове. Оставя се от муса и за най-отгоре.

Когато всичко от това е направено, прибавяме топла шоколадова глазура, като внимателно я нанасяме с шпатула отгоре и от страни на тортата. Когато глазурата се стегне покриваме цялата торта с една част от захарното тесто, а с другата част от тестото се правят декорациите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
В интерес на истината тази торта за пръв път я видях преди доста време, може би година и повече в друг сайт, изключително много ми хареса изработката, обикновено си записвам рецептите и източника, които са ме грабнали. Когато я видях тук публикувана, веднага се сетих за нея, това е торта с изключителна изработка, която се запомня, но тук беше с друга рецепта от тази, която бях записала. Пак казвам, че източника и снимката и в другия сайт беше посочено името на Деси, така съм я и записала, но недоумявах как тази уникална торта е с две различни рецепти. Разбирам, че от вън е една и съща на вид, но рецептата е съществена и в нея действително се обеснява как да се направи вътрешността на тортата а не декорацията, затова рецептата трябва да е една съществена, а не три различни
19.01.2017 15:13
marcheva14
marcheva14
Десислава, няма добро обяснение на тази прекрасна торта, това е. Например, ако искам да се науча да работя с фондан, как точно се разточва с каква плоска шпатула се работи, с какви инструменти и при каква температура и такива подобни неща, да разуча как да работя със захарно тесто, как и къде в рецептата мога да го прочета...Има още обяснения по тази, повтарям прекрасно красива торта. Споделяш , че тази торта си я работила с три различни рецепти, тези рецепти ги няма, виждаме една само. Чудесно че си я приготвяла сама, моите поздравления, но подавай по-разширени рецепти. Тортата ти е уникална.
19.01.2017 14:58
1
marcheva14
marcheva14
Тази торта я прочетох няколко пъти и според мен има нещо неизяснено и ненаписано. Според мен авторката, Десислава Маринова лично не я е приготвяла, а само е пусната рецепта и снимката е от някой друг сайт, защо го споделям, защото и В. Константинова пусна подобна красива торта, но с пълни обяснения как точно се приготвя захарното тесто за направата на цветята от захарното тесто. Няма и обяснения на "Рисувана торта с цветя" как точно се работи с фондан, което е изключително важна част от изпълнението ѝ. Нещо не ми е ясно.??
19.01.2017 12:50
1
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Тортата е страхотна, но защо тази торта е представена в друг сайт с различна рецепта от тази, с други продукти, други количества и съвсем различен метод на правене. Снимката и източника е един и същ, коя рецепта всъщност е за тази торта?
18.01.2017 12:25