Начин на приготвяне
Маята се натрошава в 100 г от подгрято прясното мляко, захарта и 1 с.л. брашно, за да се активизира. В пресятото брашно се добавя солта, останалото мляко, белтъка от яйцето, активираната мая, олиото и солта.
Бърка се с помощта на лъжица, когато тестото се събере, се измесва на ръка върху набрашнен плот. Измесеното тесто се разделя на 4 топки и се оставя да втаса /да удвои обема си/.
Когато тестото е готово, всяка топка се измесва пак с малка част от смляния чесън и с ръце се разтегля на дълго въже с дължина 30 см.
Получените въженца се омотават едно около друго две по две и се поставят във форма за кекс /продълговата/, застлана с хартия за печене.
Намазват се с разбитият жълтък и се поръсват с маковите семена.
Чесновият хляб се пече до златист цвят, като се поставя в студена фурна и се загрява до 180 градуса.