Мариновани камби гурме

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99071059011
28/10/2017
"Да боцнем по една и да си пожелаем Наздраве "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 481
  • Преглеждания за месеца1135
  • Преглеждания за седмицата263
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • камби - 1 кг
  • оцет - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 12 ч.ч.
  • сол - щипка
  • черен пипер - на зърна, може и щипка смлян
  • чесън - 3 - 4 скилиди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч. ч. = 250 мл

Камбите се почистват, измиват и се разрязват на 4 или на 6 парчета, ако са по-големи.

В дълбок съд се разбърква олиото, оцета, водата, захарта и щипката сол. Поставя се на котлон. Когато започне да завира, се пускат камбите. Преди това нека да са добре изцедени, защото може и много да пръска. Задушават се около 15 мин. Към края на готвенето им се добавят и нарязаните скилиди чесън и зърна пипер.

ВАЖНО! Камбите трябва да останат малко твърди, за да запазят формата си и в никакъв случай да не се преготвят. Ако виличка слиза лесно в тях, веднага се свалят от котлона. Край на готвенето им.

За това количество ще са необходими 2 буркана по 750 мл.

Бурканите се заливат с вряща вода, за да се стерилизират. Изхвърля се водата и се започва подреждането на камбите. В горещи буркани се поставят горещи камби. Веднага се затварят и се обръщат.

Източник: Селма

Забележка: измитите буркани ги поставих във фурна и ги нагрявах до 200 градуса, веднага след това започнах да ги пълня с горещи камби, не съм ги заливала предварително с гореща вода. Обърнах ги и веднага почти хлътна капачката.

Този вид туршия може и да се ползва веднага, да не се затваря в буркан, съхранява се в хладилник.

Солта може да бъде малко променена според мен на 1/2 ч.л.

За да не пръскат камбите, предварително ги поставих в центрофуга, за да отстраня остатъчната вода по тях.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар