Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем Супи»Гъбена Супа»Ароматна кремсупа от сушени манатарки

Ароматна кремсупа от сушени манатарки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Ароматна кремсупа от сушени манатарки
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
08/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"И да не забравите да сервирате ароматната кремсупичка с приготвените крутончета от запечената манатарка"

Необходими Продукти

  • манатарки - 60 г, сушени
  • манатарки - 2 бр., среден размер /пресни/
  • шалот - 1 глава
  • моркови - 1/2 бр.
  • чесън - 1/2 скилидка
  • мащерка - 3 - 4 стръка прясна билка
  • зеленчуков бульон - 400 г
  • вода - 800 мл хладка
  • бяло вино - 5 с.л.
  • масло - 50 г
  • пармезан - 2 с.л., едро настърган
  • лимон - ½ бр.
  • готварска сметана - 4 с.л.
  • мащерка - 4 стръка за гарниране
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените гъби накисваме в хладка вода от вечерта.

Пресните манатарки потапяме за половин час в леко подсолена студена вода.

След накисването им те ще са по-лесни за почистване.

Първо, обелваме с белачка за картофи крачето на манатарката.

Ако не почистите крачето от най-горния слой, то тогава кафявия подбедреник ще е малко горчив. Въпрос на вкус.

Отстраняваме и долния порест слой на гъбите.

Измиваме ги внимателно и ги подсушаваме.

Нарязваме пресните уханни манатарки на средни по големина кубчета и ги запържваме в 20 грама масло до омекването им. Оставяме ги настрана.

Нарязваме шалота и моркова на ситни зарчета.

Задушаваме ги в подходяща тенджера в останалото масло под капак.

Прибавяме ½ от запържените пресни гъби, отцедените сушени, чесъна и стръкчетата мащерка.

Сипваме виното и след като се изпари алкохолът, овкусяваме със сол и черен пипер. Супата ври на среден котлон за 5 минути.

Прецеждаме гъбения бульон през марля и го прибавяме в тенджерата заедно със зеленчуковия бульон.

Супата къкри още около 10-12 минути на умерена температура.

Изваждаме скилидката чесън и стръкчетата мащерка.

Прибавяме 3 с.л. сметана и пасираме до кремообразна консистенция.

Другата половина от запържената прясна манатарка поръсваме с настърган пармезан и запичаме в микровълнова до зачервяването му.

Сервираме ароматната гъбена супа топла, гарнирана със стръкче прясна мащерка, резен лимон и малко сметана.

Поръсваме ароматна кремсупа от сушени манатарки с крутончета от запечената манатарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: