Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Пюрета»Пюре от тиква, сладък картоф и салата от чери домати

Пюре от тиква, сладък картоф и салата от чери домати

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пюре от тиква, сладък картоф и салата от чери домати
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Когато пюрето за гарнитура е толкова вкусно, никой няма за забележи липсата на пърожола"

Необходими Продукти

  • тиква - 400 г
  • сладки картофи - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • зеленчуков бульон - 150 мл
  • прясно мляко - 1/2 к.ч.
  • масло - 30 гр.
  • сол - на вкус
  • тапенада - 250 г
  • За салатата от домати
  • чери домати - 6 бр.
  • тиквено масло - 2 с.л.
  • редукция от нар - 1 ч.л.
  • хималайска сол
  • маково семе - за поръсване
  • целина - или магданоз
  • За тапенадата
  • маслини - 10 бр., зелени
  • карфиол - 150 г
  • зеленчуков бульон - 100 мл
  • целина - 1/3 глава, малка
  • ленено семе - 1 с.л. смляно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пюрето обелваме тиквата, картофите и моркова. Нарязваме ги на едри парчета. Pоставяме ги в кошничка и варим на пара за около 20 минути.

След като изстинат, ги пасираме, смесени със зеленчуковият бульон, прясната мляко, кравето масло и сол.

За тапенадата сваряваме в същият съд на пара карфиола и парчето целина. Пюрираме с останалите съставки и малко зеленчуков бульон. За плътност добавям и смлени ленени семена. Не добавям сол, защото маслините са солени.

За салатата измивам доматите, нарязвам ги и ги овкусявам с подправките.

Сгловяваме съставките с помощта на ринг. В него подреждаме плътно първо пюрето, после тапенадата, а накрая внимателно поставяме овкусените резенчета чери домати.

Освобождаваме ринга и поръсваме със семена от мак.

Уточнение: Рецептата на тапенадата е от моята леля в Канада. Там характерни съставки са маслините, карфиолът, целина и аншоа за разлика от италианската тапенада, в която основа са каперсите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: