Торта Бонбон с кестени

29/10/2017
"Есента идва с падащи листа и най-вкусната торта бонбон с кестени "
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции9
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 153
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • За 1 блат
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 5 с.л.
  • захар - 4 с.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • ромова есенция - 2 капки
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • За 2 блат
  • кестени - 300 г, сварени и обелени
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • захар - 75 г
  • бакпулвер - 1 и 1/2 к.л.
  • За сиропиране на блатовете
  • вода - 300 мл
  • кайсиево сладко - 6 с.л.
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • ром - 4 с.л.
  • За крем
  • сметана - 250 мл сладкарска, течна
  • заквасена сметана - 100 г
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • За кувертюр
  • кестени - 5 - 6 бр. сварени, белени
  • сметана - 250 мл течна, сладкарска
  • черен шоколад - 150 г
  • млечен шоколад - 50 г млечен
  • масло - 20 г
  • филирани бадеми - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За първия блат разбийте яйцата и захарта до побеляване. Прибавете ванилията, есенцията и брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте с дървена лъжица и сипете сместа в тавичка с диаметър 22 см, предварително намаслена и набрашнена (добре е да е с откопчаващо дъно).

Изпечете в умерена фурна за 18 минути. Охладете върху решетка.

2. За втория блат пасирайте кестените, разтопеното масло и захарта заедно с яйцата. Трябва да се получи текстура на гладък крем.

Прибавете лъжичката брашно с бакпулвера и разбъркайте добре. Изпечете и този блат в умерена предварително загрята фурна (180 г) за около 20 минути или до суха клечка. Изчакайте 10 минути и отделете от формата, след което охладете върху решетка.

3. Сиропчето пригответе, като поставите на среден огън водата, сладкото от кайсии, захарта и рома. Варете 5-6 минути и сиропирайте първия блат добре, а втория оставете малко по-сух. Ако предпочитате и двата блата добре напоени, си направете още сироп.

4. За крема ни разбийте сметаната с миксер и щом започне да се сгъстява, сложете захарта. Доразбийте до пухкав сняг и прибавете на части заквасената сметана, разбърквайки внимателно с лъжица. Кремът ще се втечни малко, но това не трябва да ви тревожи. Поставете го в хладилник за 30 минути да стегне.

5. Сглобете тортата, като намажете по-сиропирания блат със кремчето, а отгоре разположете кестеновия (ако ще го досиропирате, сега е моментът) Приберете в хладилник и се заемете с кувертюра.

6. Загрейте сметаната на слаб до среден огън и начупете шоколадите на малки парченца в нея. Бъркайте, докато се разтопят, и прибавете маслото за още блясък и плътност. Оставете да се поохлади, като разбивате периодично с телена бъркалка, за да не хваща коричка.

7. Залейте охладената торта с кувертюра и загладете със сладкарски нож за равна и красива повърхност. Охладете напълно и украсете със целите кестени и филирани бадеми по желание.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар