Начин на приготвяне
1. Нарежете 1/4 от тиквата на малки кубчета и я запържете до готовност в зехтина и маслото. Извадете кубчетата с решетъчна лъжица и заделете настрана.
Останалата тиква сварете в бульона за 20 минути и пасирайте до получаване на сравнително рядко сосче.
Подправете със сол, куркума и черен пипер и оставете на най-минималната степен на котлона, за да се поддържа горещо.
2. В същата мазнина от пърженето на тиквата задушете лука до омекване и приятен светло-карамелен загар. Сложете настъргания чесън и ориза. Запържете за кратко и налейте виното.
Гответе до изпаряването му, сложете сушените домати, нарязани на парченца, и започнете да добавяте на части тиквения бульон - сос.
Докато оризът не абсорбира едната част, не наливайте следващата. Всичко това става при постоянно разбъркване, за да падне нишестето и придобием кремообразна текстура.
3. От качествата на използвания от вас ориз ще зависи дали ще имате нужда от повече или по-малко бульон. Пробвайте зрънцата и ако са малко твърди, но все пак крехки, ястието е готово. Не чакайте оризът да набъбва прекалено много.
4. Оставете ястието да престои 5-8 минути и през това време запечете тиквеното семе на сух тиган. Настържете на тънки люспи пармезана.
5. Сервирайте ризотото с парченцата заделена по-рано тиква и семките и поръсете с ароматния пармезан.
Ризотото с тиква и сушени домати е готово.
Добър апетит!
Коментари
Сърдечен поздрав от мен :)