Начин на приготвяне
Разтворете маята със лъжичка от захарта във водата. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 10-12 минути. Настържете жълтата част на лимоновата кора на фино ренде.
Пресейте брашното в дълбока купа и го поръсете със захарта. Направете кладенче, в което чукнете яйцата, отделяйки единия жълтък за намазване накрая. В кладенчето сипете и джина, солта, ваниловата захар и втасалата вече мая.
Започнете да замесвате тесто, като постепенно прибавяте разтопеното масло, до цялостното му усвояване. Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и месете 10-тина минутки, добавяйки малко брашно, ако е необходимо докато спре да лепне по пръстите. Оформете топка, намазнете я и оставете да втаса на топло за 1 час.
Готовото тесто разделете на 4 топки, разточвайте всяка от тях на тънки кори и разрязвайте на ивички от 1.5 см до 2. По дължината на всяка ивица поставяйте малки парченца локум (около 1 кубче на всяка) и навивайте на розичка.
Готовите розички поставяйте върху хартия за печене, на разстояние една от друга. Трябва да ви се получат две тавички от тези правоъгълните от фурната. Оставете да втасат за още около 25-30 минути и след това намажете с жълтъка, разбит със малко вода, меда и няколко капки олио.
Печете до зачервяване (10-15 минути са достатъчни) на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Още топли, поръсете със пудра захар.
Поднесете с чаша мляко или ароматно кафе за добро начало на деня.
Добър апетит!