Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача Четири сезона

Фокача Четири сезона

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Фокача Четири сезона
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"И за зиме, и за лете - хапвайте вкусна фокача Четири сезона"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + още за доизмесване
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 200 мл
  • зехтин - 20 мл + още за намазваме и поръсване
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • За плънка четири сезона
  • гъби - 4 - 5 бр. (мариновани или пресни)
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 1/2 бр.
  • босилек - 8 - 10 листенца, пресен
  • моцарела - 100 г прясна
  • риган - на вкус
  • маслини - 7 - 8 бр. (черни или зелени)
  • лук - няколко фини шайби
  • сол - едра люспеста за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в леко затопленото прясно мляко, смесено със захарта, и две супени лъжици брашно. Покрийте с кърпа за 5-10 минути.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Отстрани на него поръсете солта, а вътре сипете зехтина, леко затоплената водичка и активираната мая.

Замесете меко тесто, като си добавяте брашно, колкото е нужно, за да не ви лепне по ръцете. Ако ползвате уред за месене, то добавяйте по малко брашно, докато тестото започне да се отлепва от стените на купата.

Оформете топка и оставете да втаса за 1 час и удвои обема си, след което отново размесете за 1-2 минути с намазнени ръце.

Покрийте тавичката на фурната с хартия за печене или просто я намазнете. Поставете топката тесто в средата и разтегляйте с пръсти лека полека, като я разстелите в приблизително четвъртита форма и с дебелина по-малко от сантиметър. Оставете да втаса още веднъж за 30 минути.

Втасалата фокача надупчете с върха на пръстите си, без да стигате до дъното и да правите дупка. Намажете с малко водичка смесена със зехтин с помощта на силиконова кухненска четка, без да притискате.

Мислено си разграфете на 4 еднакви части, 4 квадрата. Върху единия наредете моцарелата на филийки или накъсана и я поръсете с риган. Върху другия квадрат подредете тънки кръгчета домат и накъсайте няколко от листенцата пресен босилек.

Върху следващата площ от фокачата сложете обезкостените маслини, цели или на парченца и лука. И последното квадратче покрийте с филетираните гъбки и чесън.

Поръсете със зехтин и едра люспеста сол и оставете за още 10-15 минути.

Печете в загрята на 180 градуса фурна 20 минути. Когато е готова сложете върху нея останалия босилек - накълцан или на цели листенца.

Сервирайте фокачата като компания към предпочитано от вас ястие или салата. Разбира се може да си я хапвате и самостоятелно.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Обръщам сериозната страна, мен лично ме изкушават и четирите сезона. Идеята е добра, тъй като тя позволява да внасяш разнообразие с продукти, които са за предпочитане от всеки. И знам, че нашето удовлетворение в приложеното старание е двойно, когато видим блажените усмивки на любимите хора. Другото е суета!
31.10.2017 12:10
3
Албена Асенова
Албена Асенова
Е,, не твоите рецепти ми идват в повече! Неустоими са...коя първо да пробвам?
31.10.2017 12:04
2
1
Покажи всички подкоментари
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Чудесна идея Дани. Справедлив вариант за разнообразните вкусове. Като правя пица, я разделям на 4-ри парчета и започвам да я подреждам според вкуса им. Редейки я, ту се забавлявам, ту ми идва да хвърля тавата, но пък нали уцелвам вечерята с един куршум- четири гладника. За мен - без месо, за мама - без маслини, за детето с мнооого царевица, а за мъжа - без царевица!!!! Та твоят вариант за фокачата много ми допада, защото на всеки ще "запуша" устата с любимата плънка, ха-ха. Поздрави мила и усмихнат ден!
31.10.2017 11:36
3
1
Покажи всички подкоментари