Начин на приготвяне
Активирайте маята в леко затопленото прясно мляко, смесено със захарта, и две супени лъжици брашно. Покрийте с кърпа за 5-10 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Отстрани на него поръсете солта, а вътре сипете зехтина, леко затоплената водичка и активираната мая.
Замесете меко тесто, като си добавяте брашно, колкото е нужно, за да не ви лепне по ръцете. Ако ползвате уред за месене, то добавяйте по малко брашно, докато тестото започне да се отлепва от стените на купата.
Оформете топка и оставете да втаса за 1 час и удвои обема си, след което отново размесете за 1-2 минути с намазнени ръце.
Покрийте тавичката на фурната с хартия за печене или просто я намазнете. Поставете топката тесто в средата и разтегляйте с пръсти лека полека, като я разстелите в приблизително четвъртита форма и с дебелина по-малко от сантиметър. Оставете да втаса още веднъж за 30 минути.
Втасалата фокача надупчете с върха на пръстите си, без да стигате до дъното и да правите дупка. Намажете с малко водичка смесена със зехтин с помощта на силиконова кухненска четка, без да притискате.
Мислено си разграфете на 4 еднакви части, 4 квадрата. Върху единия наредете моцарелата на филийки или накъсана и я поръсете с риган. Върху другия квадрат подредете тънки кръгчета домат и накъсайте няколко от листенцата пресен босилек.
Върху следващата площ от фокачата сложете обезкостените маслини, цели или на парченца и лука. И последното квадратче покрийте с филетираните гъбки и чесън.
Поръсете със зехтин и едра люспеста сол и оставете за още 10-15 минути.
Печете в загрята на 180 градуса фурна 20 минути. Когато е готова сложете върху нея останалия босилек - накълцан или на цели листенца.
Сервирайте фокачата като компания към предпочитано от вас ястие или салата. Разбира се може да си я хапвате и самостоятелно.
Добър апетит!
Коментари