Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Постен кекс с мандарини и кокос

Постен кекс с мандарини и кокос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постен кекс с мандарини и кокос
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"При такива вкусни сладкиши и цяла година да обявят пости, няма да се притесним"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • кокосово мляко - 200 мл
  • мандарини - 2 бр.
  • лимони - 1/2 бр.
  • олио - 45 - 50 мл.
  • кокосови стърготини - 40 г + още за поръсване
  • захар - 150 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете кокосовото мляко (ако е втвърдено го оставете на водна баня за кратко) с олиото и захарта.

Настържете корите на мандарините и лимончето, като се стараете да хващате само жълтата и оранжевата част. Изстискайте сока от тях (около 50 мл).

Разбийте с миксер първо сместа с млякото, после добавете соковете и стърготините от кокос и плодове.

Добавяйте брашното пресято с бакпулвера на части, разбивайки на ниска степен за кратко до получаване на хомогенна смес.

Намаслете и набрашнете формичка за кекс. Нека тя да е сравнително малка - преценете си според полученото количество смес.

Изсипете сместа и заравнете с шпатулка. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 35 минути или до суха клечка.

Готовия кекс оставете да изстине преди да отделите от формата. Помогнете си минавайки по ръбовете с влажен нож. Това е важно, защото поради липсата на яйца той става много крехък и чуплив.

Поръсете с пудра захар и кокосови стърготини и декорирайте според вкуса си.

Това, че в този кекс липсват животински продукти и изкуствени аромати, в никакъв случай не го прави по-малко ароматен, а напротив. Текстурата му е нежна и пухкава и се топи в устата, а кокосовото мляко и цитрусите му придават невероятен вкус.

Постният кекс с мандарини и кокос е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Може ли да се използва друг тип брашно като например оризово ,овесено или бадемово?
Благодаря,
06.12.2022 19:19