Начин на приготвяне
Пуешкото се почиства и измива, нарязва се на парчета и се запържва до златисто в олиото.
В същата мазнина се запържват нарязаните на ситно кромид лук, моркови, чушки, накъсаният на дребни розички карфиол, накълцаното кисело зеле и оризът. Добавя се зелевата чорба, а ако е много кисела или солена се добавя и малко вода.
Подправя се с черен пипер, кимион и зърната бахар.
Гювечът се намазва с маслото отвътре, изсипват се в него ориза със зеленчуците и най-отгоре в него се правят дупки и се разпределя запърженото пуешко месо и малко масло. Ако прецените долейте и малко хладка вода.
Гювечът се захлупва и се слага в студена фурна на по-слаба температура за около 15-20 минути докато глиненият съд се затопли и след това температурата се увеличава на 220 градуса.
Пече се около един час и след изключването на фурната, се оставя в нея без да се отваря капакът за още половин час на остатъчна температура.
Ястието се сервира горещо.
Вкусният гювеч с пуешко, карфиол и кисело зеле е готов.
Ако рецептата ви допада, препоръчваме да опитате и рецептите за пилешко с кисело зеле, свинско с кисело зеле или патица с кисело зеле - приготвят се по подобен начин.