Начин на приготвяне
Накиснете лещата поне за 12 часа в подсолена вода. Измийте я и я сварете в чиста вода. След това я отцедете.
Докато лещата ври, обелете патладжана, нарежете го на филийки, посолете го и го оставете да престои поне 15 минути. След това го изплакнете и нарежете на средни кубчета.
Нарежете лука, чесъна и моковите на средни кубчета и ги запържете с 2-3 лъжици олио или зехтин.
Гогато омекнат, добавете последователно нарязаната червена чушка, след това обелените и нарязани тиквички и след това нарязания патладжан. Посолете зеленчуците и добавете щипка черен пипер.
Когато зеленчуците се задушат, добавете сварената леща и 1/2 чаша от водата, в която е вряла.
Оставете да се задушава под капак за 5 минути. След това добавете обеления и нарязан на ситно домат и нарязания магданоз. Оставете да се задушава още 5 минути, като разбърквате честичко, за да не загори.
Ако не обичате магданоз, може да го замените с копър или босилек, а може и да комбинирате няколко зелени подправки.
Постната леща със зеленчуци е готова.