Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постна леща със зеленчуци

Постна леща със зеленчуци

Постна леща със зеленчуци2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Вадете големите чинии, защото от тази ароматна леща няма как да не си поискате допълнително"

Необходими Продукти

  • леща - 1.5 ч.ч.
  • патладжани - 1 среден
  • тиквички - 2 малки или 1 голяма
  • чушки - 1 бр. червена
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 средна глава
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 1 среден
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио - или зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете лещата поне за 12 часа в подсолена вода. Измийте я и я сварете в чиста вода. След това я отцедете.

Докато лещата ври, обелете патладжана, нарежете го на филийки, посолете го и го оставете да престои поне 15 минути. След това го изплакнете и нарежете на средни кубчета.

Нарежете лука, чесъна и моковите на средни кубчета и ги запържете с 2-3 лъжици олио или зехтин.

Гогато омекнат, добавете последователно нарязаната червена чушка, след това обелените и нарязани тиквички и след това нарязания патладжан. Посолете зеленчуците и добавете щипка черен пипер.

Когато зеленчуците се задушат, добавете сварената леща и 1/2 чаша от водата, в която е вряла.

Оставете да се задушава под капак за 5 минути. След това добавете обеления и нарязан на ситно домат и нарязания магданоз. Оставете да се задушава още 5 минути, като разбърквате честичко, за да не загори.

Ако не обичате магданоз, може да го замените с копър или босилек, а може и да комбинирате няколко зелени подправки.

Постната леща със зеленчуци е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: