Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Руски пирог със спанак

Руски пирог със спанак

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Руски пирог със спанак1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
"Не може да отречете, че руснаците знаят как се приготвя вкусен пирог"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. хладка
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • яйца - 1 брой
  • сол - 1 щипка
  • брашно - колкото поеме
  • за плънката
  • спанак - 1 кг пресен
  • мазнина - 1 с.л.
  • сирене - 1/2 ч.ч. натрошено
  • яйца - 2 броя + 1 за намазване
  • масло - за между корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята в малко хладка вода. Замесете умерено твърдо тесто с 1 и 1/2 ч.ч. хладка вода, олиото, оцета, яйцето, размитата мая и щипка сол. Оставете го да втаса за около 30 минути.

В това време почистете спанака и го бланширайте в подсолена вряща вода. След това го отцедете, охладете леко и нарежете по-ситно и го разбъркайте с 1 с.л. мазнина, сиренето и яйцата.

Тестото разделете на 6 части, всяка от които разделете на 3 топки, които се разточват на малки питки. Всеки три разточени питки намазваме с мазнина и слепваме една с друга.

Разтеглете с ръце първата кора от 3 питки с големината на тавата, в която ще печете пирога (около 45 см). Разтеглете така и втората кора, сложете я върху първата и пак леко поръсете с мазнина.

Разпределете отгоре 1/2 от спаначената плънка. Отгоре сложете по същия начин третата и четвъртата кора с малко мазнина помежду им. Отново разпределете спанака и завършете с пета и шеста разтеглена кора.

Нарежете руския пирог със спанак на квадрати, полейте го с останалата мазнина, намажете с разбито яйце и сложете да се изпече в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка: